Witajcie,
Święta, święta i po świętach:) Mamy nadzieję, że minęły Wam równie rodzinnie i smakowicie jak nam. Czas pomyśleć o przekąskach na sylwestra. Proponujemy Wam słodkie, kokosowo-kakaowe kuleczki, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Dodatkowo możecie je zrobić na przykład dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce (o ile wszystkie na raz nie zostaną zjedzone:D).
Składniki (na ok. 50-60 sztuk):
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
2 łyżki kakao
4 łyżki spirytusu
3 duże opakowania herbatników
150-200g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
2. Do masy dodaj: żółtko, kakao i spirytus, dokładnie wymieszaj.
3. Pokrusz drobno herbatniki (przełóż herbatniki do foliowej torebki, owiń ściereczką i uderzaj wałkiem) i przełóż je do masy.
4. Formuj małe kuleczki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Przechowuj rafaelki w lodówce.
Smacznego :)
Nasze oceny:
Basia: Bardzo smaczne kuleczki, z wyczuwalną nutą alkoholu. Sprawdzą się jako deser lub przekąska. Moja ocena: 9/10.
Julka: Jest to jedna z ulubionych przekąsek w okresie świątecznym, w mojej rodzinie. To również dobra propozycja na sylwestra. Moja ocena: 9/10.
Smakowite Sreniferki :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedyś, są pyszne, ale ja wiórki kokosowe "trawię" tylko okazyjnie ;P Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl
OdpowiedzUsuńSą smaczne, potwierdzam :)
OdpowiedzUsuńMiałam przyjemność spróbować. Super-ekstra! :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowały:) Wiórki kokosowe można zawsze zastąpić np. kakao, orzechami lub kolorową posypką:)
OdpowiedzUsuń